Saturday, April 17, 2010

Laksa Johor


hendak menukar selera anda nikmatilah laksa johor;
bahan-bahan;
500 gm spageti-direbus
500 gm udang basah-direbus
sekilo ikan tenggiri-direbus dan ditumbuk halus
2 biji bawang besar
3 batang serai
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
2 cm halia
2 cm lengkuas
1 cm teh serbuk kunyit
1/2 cawan rempah kari
sebiji kelapa-1/2 diambil santan dan 1/2 lagi wat kerisik
3 batang daun kesum
2 kuntum bunga kantan
asam jawa.garam .gula

hiasannya;
1/2 biji timun -dihiris-hiris
50 sen tauge- dicelur
5 biji cili merah+ 1 cm belacan- digiling utk sambalnya

cara membuatnya
Spaggeti yg telah direbus-tepikan dulu.
panaskan minyak msukkan bawang dan halia yg sudah diblend,masukkan juga daun kesum,bunga kantan,serai dan lengkuas kacau rata.
kemudian masukkan rempah kari dan daun kari kacau lagi hingga pecah minyak.lepas tu masukkn pula garam ,air asam dan gula,kerisik.
lepas tu masukkan pula isi ikan dan udang..masukkan pula santan dgn api yg kecil.
siap je..hiaslah dgn bhn2 diatas tu..ok slmt jamu selera.

No comments:

Post a Comment