Thursday, April 8, 2010

Roti Epal Belanda


Bahan-bahannya:

bahan gula untuk inti
1/3 cawan tepung serbaguna
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis
2 camca besar butter
1/4 cawan gula

bahan untuk tepungnya:
3 1/2 cawan tepung serba guna
sebiji epal,dikupas kulit dan didadu kecil
2 biji telur
2 sudu kecil ragi kering
1/4 cawan air suam
1/2 cawan susucair/susu segar
1/4 cawan butter
1/4 cawan gula castor

cara membuatnya;
larutkan ragi di dalam air suam.kacau susu,gula dan butter diatas api hingga suam.kemudian satukan telur,tepung,epal dadu dan bancuhan butter tadi. uli perlahan-lahan 15 minit.gunakan teknik strecthing .setelah diuli sapu minyak sayur pada bekas doh supaya tak melekat ketika naik .perap doh hingga ia naik sekali ganda.
campur semua bahan isinya,gaul ramas gunakan jari..jadi seperti gula perang.
canaikan doh lebar dan taburkan bahan gula 3/4 bahagian. gulung dan masukkan pada acuan roti.taburkan gula selebihnya diatas roti setelah ia naik.bakar 175"C selama 40 minit.

No comments:

Post a Comment